top of page

Dikey Tarım - Aquaponik

Güncelleme tarihi: 22 Ağu 2022

Aquaponikler, kapalı alanda balık yetiştiriciliğini (aquaponik) ve topraksız mahsul yetiştiriciliğini (hidroponik) birleştiren kapalı döngü bir sistemdir.


İki teknoloji, ilgili her bir bileşenin genel sürdürülebilirliğini artırmak için sistemler arasında atık ürünlerin geri dönüştürülmesi yoluyla iyi bir sinerji oluşturur. Su ürünleri yetiştiriciliğinde, aşırı amonyak ve organik madde içeren su ürünleri yetiştiriciliğinden elde edilen besin açısından zengin atık su, bertaraf edilmek yerine hidroponik bir sisteme yönlendirilir. Nitrat bitkinin kökleri tarafından emilir, aynı zamanda su kültürü sistemine devridaim için suyu arıtırken aynı zamanda bitki büyümesini hızlandırır.


Bu teknolojilerin entegrasyonu, su ürünleri yetiştiriciliği ile ilişkili atık su arıtma ve bertaraf hacmini en aza indirirken, maliyetleri, karbon ayak izini ve her teknolojinin ekolojik etkisini azaltırken, hidroponik için gereken kimyasal girdi hacmini azaltır. Ayrıca aquaponikler, tamamen doğal gübreden (balık atığı) üretilen hidroponik mahsul ile sirkülasyonlu su ürünleri yetiştiriciliğini birbirine bağlayan biyo-entegre bir sistemdir.


Dikey Tarım hakkındaki bir önceki yazılarıma kutucuklardan ulaşabilirsiniz..










55 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page