top of page

Dikey Tarım - Hidroponik/Üç Sistem

Güncelleme tarihi: 22 Ağu 2022

"Ticari mahsul üretimi için uygulanan yaygın olarak kullanılan üç hidroponik sistemi vardır: damla sulama, besleyici film tekniği (NFT) ve aeroponik."


Damla Sulama Sistem


Bunlar, domates, salatalık ve biber gibi uzun vadeli mahsullerin yetiştirilmesi için ideal olduğu için en yaygın kullanılan ticari hidroponik sistemlerdir. Bitkiler bir alt tabaka halinde büyütülür ve besin solüsyonu, taze besinler, su ve oksijen sağlayarak, zamanlanmış döngülerde alt tabaka üzerine aralıklı olarak damlatılır.


Besleyici Film Tekniği (NFT)


Bu teknik, yapraklı sebzeler gibi kısa süreli mahsullerin yetiştirilmesi için en sık kullanılan gerçek bir hidroponik sistemdir. Bu sistemlerde, kökler doğrudan, onları nemli tutan, ancak su ile tıkanmayan sabit bir sığ besin çözeltisi akışına maruz kalır. Besin çözeltisi, merkezi bir rezervuardan, besin çözeltisinin bitkinin kökleri üzerinden akması ve rezervuara geri akması için hafif bir eğimde olan büyüyen kanallara pompalanır. Modern otomatik dozlama sistemleri, besin seviyelerini, havalandırmayı ve pH'ı çok az çabayla korur. Bu teknik, domates gibi uzun vadeli mahsuller yetiştirmek için manipüle edilebilir, ancak bu mahsuller tipik olarak daha büyük kök kütlesine sahip olduğundan, bu, besinlerin daha derin takip edilmesini gerektirir.


Aeroponikler

Aeroponik sistemlerde, bitki kökleri %100 nemde tutulan bir oda içinde havada asılı kalır ve kökler aralıklı olarak besin çözeltisi ile buğulanır. Bu sistemin avantajları, ortamın olmaması ve doğrudan havaya maruz kalması, köklerin, kök büyümesini kolaylaştırmak için solunum için ihtiyaç duyulan oksijeni emmesine izin vermesidir. Kökler çabuk kuruyabileceğinden dolayı nemlendirilme döngüleri birkaç dakika sürmektedir. Aeroponik sistem, yapraklı sebzeler, meyve sebzeleri ve süs bitkileri gibi farklı bitki türleri ile başarıyla test edilmiştir. Ayrıca, besin maddelerinin kullanımının yüksek verimliliği sayesinde bitki büyümesini arttırır.


Besin çözeltileri Bitki toprağı içindeki beslenme oldukça değişkendir ve besinlerin mevcudiyeti toprak yapısı ve pH ile sınırlanabilirken, hidroponik çözeltiler otomasyon yoluyla kolayca kontrol edilebilen ve ayarlanabilen homojen bir besin karışımı içerir. Hidroponik sistemlerde, besinlerdeki hafif bir değişiklik, bitki büyümesini ve mahsulün kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir. Hidroponik sistemler, bitki büyüme özelliklerinin dikkatli bir şekilde kontrol edilmesini sağlar, ancak sistemin sınırlı besin tamponlama kapasitesi nedeniyle dikkatli izleme gereklidir. Bitkiler büyümeleri ve gelişmeleri için 17 temel elemente ihtiyaç duyarlar, bu besinler olmadan bir bitki yaşam döngüsünü başarıyla tamamlayamaz. Bu besinler, büyüme için ihtiyaç duyulan miktara bağlı olarak makro besinler veya mikro besinler olarak kategorize edilebilir. Tüm elementlerin konsantrasyonları dikkatli bir şekilde dengelenmelidir, çünkü aşırı besin konsantrasyonları toksik hale gelebilirken yetersiz konsantrasyonlar bitki büyümesini ve sonuçta mahsul verimini ve kalitesini tehlikeye atabilecek bitki streslerine neden olabilir. Çözelti pH'ı, iyon formunun ve çözünürlüğünün değişmesi yoluyla besinlerin etkinliğini etkiler. Tipik olarak, 5.5 ile 6.5 arasında kontrol edilen pH, bitki türlerine ve çeşitlerine bağlıdır.

38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page