Dünyada teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Teknolojinin artık hayatımızda olmadığı bir nokta neredeyse kalmamıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insan yaşamı oldukça kolaylaşmış ve pratikleşmiştir. Her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de teknolojik gelişmeler yaşanmaya başlanmıştır. Gelişen teknoloji gayrimenkullerin inşaatında, pazarlanmasında ve yönetilmesinde kolaylıklar sağlamaktadır. Gelişen teknoloji ile birçok farklı sistem ortaya çıkmaya başlamıştır. Ortaya çıkan teknolojilerden bazıları şunlardır: VR teknolojisi, drone görünümü, yapay zeka ve 5G teknolojisi. Bu yazımızda gayrimenkul sektöründe sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisinin kullanım alanlarını inceleyeceğiz.
VR (Virtual Reality) teknolojisi aslında sanal bir ortamda 5 duyu organımızla bulunuyormuş hissiyatı veren dijital ve fiziksel etmenlerin tümüdür. Teknoloji yardımı ile oluşturulan kurgularda gerçeğin ve hayalin birbiri ile iç içe geçmesini ifade eder. AR (Augmented Reality) teknolojisi ise, gerçek fiziksel dünyanın teknoloji yardımı ile sanal unsurlar (Grafik, video, ses, 3D model vb.) ile birleştirilmesidir.
VR ve AR teknolojisinin gayrimenkul sektörünün birçok alanında kolaylıklar sağlaması mümkündür. Gayrimenkul projesi ortaya çıktığı andan itibaren VR teknolojisi etkin bir şekilde kullanabilir. Örnek verecek olursak, henüz inşaatı başlamamış bir gayrimenkul projesini önceden sanal ortamda yaratarak projenin nasıl olacağına dair öngörüler oluşturulabilir, inşa etmek zorunda kalmadan test edebilir ve hatalar varsa onları önceden görme şansı yaratabiliriz. Ayrıca proje geliştikçe, sanal ortamdan proje üstünde değişiklikler yaparak tasarım özelliklerini uygulama fırsatı bulabiliriz. Sanal gerçeklik teknolojisi ile gayrimenkul pazarlaması çok daha kolay bir hal alabilmektedir. Uzakta olan bir gayrimenkule gidip gezmek çok zaman kaybına sebebiyet verebilmektedir. Bunun yerine gelişen teknoloji ile sanal gerçeklik gözlüğü vasıtasıyla gayrimenkule gidilmeden sanal ortamda gidilmiş hissiyatı verilebilmektedir. Böylelikle zamandan tasarruf edilirken aynı zamanda mesafelerin de ortadan kalkması ile birlikte daha geniş bir kitleye ulaşılmış olacaktır. Henüz inşaat halinde olan bir gayrimenkulün satışında da sanal gerçeklik teknolojisi büyük kolaylık sağlayabilmektedir. İnşaat halinde olan bir gayrimenkulün satımında genelde maketlerden yararlanılır. Müşteriler için maketlerden gayrimenkulü tanımak çok kolay olmamaktadır, bunun için sanal gerçeklik teknolojisi ile gayrimenkulün tamamlanmış hali sanal ortamda oluşturulabilir ve müşteri tarafından sanal ortamda gezilmesi sağlanabilir. AR teknolojisi ile ise; gayrimenkulü satın almak isteyen potansiyel alıcıların, AR teknolojisine uygun cihazlar ile kendi zevklerine göre, gayrimenkule sanal olarak yapacakları değişikliklere olanak sağlamaktadır. Potansiyel alıcılar, AR sayesinde duvarların rengini değiştirebilir, mobilyalar yerleştirebilir veya kendi zevkleri doğrultusunda gayrimenkulün içini tamamen dizayn edebilirler. Böylelikle gayrimenkulü satın almadan önce gayrimenkul ile bağ kurma fırsatı yakalarlar.
Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojisinin sağladığı faydalar sıralanacak olursa;
· Zaman kazanma,
· Müşterilere daha güzel görseller sunma,
· Daha geniş bir müşteri kitlesine hitap edilmesi sağlanır.
Comments