top of page

FINtech

Finans teknolojisi dalında görülen gelişmeler birden fazla sektörü de ilerletmeye ve evrimleştirmeye yaramıştır. Bu endüstrilerin içinde bir sektör olarak ticari gayrimenkuller yer almaktadır.


Gayrimenkulün satışı ve finansmanı açısından teknoloji, özellikle bu endüstriyi yüksek seviyeli bilgiye dayanan bir hale gelmeye yönlendirmiştir.


Gayrimenkul sektöründe gelişen teknoloji, pazarın genişlemesi, daha fazla finansöre ve borç alana ulaşmaya yardımcı olmak ve özellikle proje riskini azaltmanın yanında şeffaf bir sistem oluşturmak için fırsatlar sunmaktadır.


Gayrimenkul sektöründe teknoloji, leasing yönetim sistemleri, mortgage teknolojisi, veri değerlendirme ve analiz, mülk bilgileri, mali veriler, pazar platformları, bina sistemleri vb. alanların içinde yer almaktadır.


Peki bu teknolojilerin içerisinde dikkat çeken FINtech nedir?


Basitleştirilmiş haliyle FINtech, finansal çalışma ve teşebbüsleri çoğaltmak için yeni platformlar oluşturmada teknolojiden yararlanmak anlamına gelmektedir. Yaygın olarak finansın Uberleştirilmesi olarak da geçmektedir.


Gayrimenkul sektörünün sürekli hareket halinde olması teknolojiyi izleyen bir yapı oluşturmaktadır. Bu sektörde FINtech uygulamaları; otomatik kredi puanlaması, risk azaltma ve gayrimenkul alım satımlarının yapılmasında daha ucuz iş gücü ve otomasyon sağlamaktadır.


Bu bağlamda dünyada bazı girişimler bulunmaktadır. Bu girişimler için çıkış noktası olarak gayrimenkul yatırımlarında çok haneli rakamlardan ziyade yaklaşık 500 dolar gibi bir paraya yatırım yapılabilir hale gelmektir. Özellikle küçük yatırımcılara bu fırsatı sunan sistemde büyük yatırımcılara yatırımlarını çeşitlendirme şansı sunmaktadır. Yani yatırımını para piyasası ya da kıymetli madenlerde şekillendirmiş birine gayrimenkul yatırımı yapma fikri geliştirmektedir.


Gayrimenkul sektöründe FINtech uygulamasının; bitcoin gibi farklı dijital paralar ile dünyanın her yerinden gayrimenkul satın alım hizmeti sunması, bina yönetimi, veri güvenliği ve performans verimliliği gibi temel alanlarda kolaylık sağlaması beklenmektedir.


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page