Daha önceki yazımda gayrimenkul teknolojilerindeki gelişmeleri FINtech uygulamaları temelinde incelemiştik. Şimdi ise blok zinciri olarak da bilinen Blockchain’in gayrimenkul sektörüne etkisi üzerine kısa bir inceleme gerçekleştirelim.
Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde birden fazla faktörün (kamu kuruluşları, danışmanlar, sigorta kuruluşları) etkin rol oynadığı bir gerçek. Bu durumun bir diğer yüzü ise yurtdışından gayrimenkul alım satımında çok daha fazla prosedür ve uzun sürelerle ortaya çıkmakta. İşte bu bağlamda Blockchain ve kripto uygulamaları, faktörleri ve süreci uzatan prosedürlerin azaltılmasını sağlamakta. İşlem sürecini kısaltırken şeffaflık ve güven ortamı oluşturmakta.
Örneğin bir veri tabanında tüm evrak işlerini, alıcı, satıcı ve hizmet sağlayıcıları bir araya getirerek güven ortamı sağlamayı hedefliyor.
Blockchain’i yatırımlarında kullanan uluslararası inşaat şirketlerinde de görebileceğimiz kitle fonlaması ve akıllı sözleşmeler dikkat çekmekte. Özellikle kitle fonlaması yapan yatırımcılar kripto paralar aracılığıyla dünyanın öbür ucundaki bir ofise yatırım yaparken kâr payı sağlayabiliyor. Bununla birlikte blok zincir teknolojisiyle tüm resmi süreçler daha hızlı ve basit bir hale geliyor. Örneğin artık matbu tapu yerine dijital tapu oluşturmak suretiyle mülkiyetin daha hızlı tasdiklendiğini görüyoruz. Ya da akıllı sözleşmeler, gayrimenkulün yönetimi, ipotek gibi birçok veri Blockchain içerisinde güvenli halde saklanabiliyor. Bu da özellikle sahtecilik, eşitsizlik ve hile gibi etkileri ortadan kaldırarak güven oluşturuyor.
Geleneklere bağlı olarak kullanılan aracılık hizmetleri de akıllı sözleşmeler ile ortadan kalkacaktır. Bununla birlikte inşaat sürecinin güven, maliyet ve zaman kalemlerinden oluştuğunu biliyoruz. Ki birçok proje için tüm paydaşlara zamanında ödeme yapmanın birçok şirket için temel bir zorluk olma eğilimi kaçınılmaz bir gerçektir. Blockchain teknolojisi ile inşaat şirketleri için her işin tamamlanmasıyla bir kilidin daha açılarak ödeme sürecini yürüteceği tam zamanlı bir sistem oluşturulacaktır.
Blockchain teknolojisi; şirketlerin bulut sistemlerine işlenerek, tedarik ve proje yönetimi süreçlerinde dijital defterler ile kayıtları ve ilerlemeyi takip etmeyi kolaylaşacak ve süreci hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Şirketler Blockchian’i iyi bir fizibilite çalışmasıyla tedarik süreci gibi birçok sürece entegre edebilir.
Комментарии